Reitit ja radat

Alla olevia kuvia klikkaamalla voit tutustua Suunnistaja-lehden numerossa 7/2019 julkaistuun Askelpareja-henkilökuvaan. Teksti ja kuvat: Paula Lehtomäki.

Alla olevia kuvia klikkaamalla voit tutustua Uutis-Jousi lehdessä 29.8.2019 ja 26.9.2019 julkaistuihin juttuihin Patakukkula-Käärmelahti reittiselvitystyöstä. Kuvat: Toni Auvinen

Reittimestarin töissä yhdistyvät rakkaimmat harrastukseni suunnistus, maastopyöräily ja retkeily. Eräoppaan ja seikkailuohjaajan tutkinnot tukevat erilaisten luontoaktiviteettien ymmärrystä sekä reiteille asetettavia vaatimuksia ja palvelutarpeita.

Reittimestarin työ tarkoittaa käytännössä sitä, että tutkin ja etsin kohdemaaston olemassa olevat urat ja polut, jonka jälkeen yhdistelen niistä eri lajeihin mahdollisimman hyvin sopivia merkittyjä reittejä. Joskus reitit vaativat myös uusien yhteyksien suunnittelua ja myöhemmin maastotöitä.

Työ tehdään maastossa kartan ja gps-laitteiden avulla ja valmiit reitit piirrän tietokoneen karttaohjelmalla pdf-kartoiksi. Monesti työhön liittyy reitittämisen lisäksi myös pysäköintialueiden, taukopaikkojen ja muiden palvelujen suunnittelua. Kaikista reiteistä laaditaan reittikuvaukset, mitataan pituudet ja korkeuserot sekä suunnitellaan opasteita ja muita turvallisuustekijöitä.

Esimerkkipaketti reittimestaritöistä:

  • Reitistösuunnittelu maastossa
  • Reitistösuunnittelu kartalla
  • Pdf-reitistökartta ja GPS-reitistöjäljet
  • Palvelujen ja rakenteiden suunnittelu
  • Merkitsemisen ja opasteiden suunnittelu
  • Turvallisuuden ja ohjeistuksen suunnittelu
  • Viestintä- ja markkinointimateriaali (optio)
  • Digitaalisen kartta-alustan sisällöntuotanto ja ylläpito (optio)

Reittimestaritöiden osalta työn alla on tällä hetkellä Siilinjärvellä Patakukkula-Käärmelahti monikäyttöreitistö sekä Rantasalmella Porosalmen ulkoilureitistö.

Jos kiinnostuit reittimestaritöistä, yhteystiedot löydät täältä.

Reittimestaritöiden lisäksi teen harrastuspohjalta myös suunnistuksen ratamestaritöitä. Minun laatimille radoille pääset suunnistamaan 25.7.2019 Kuopion Jynkävuorella sekä 28.8.2019 Siilinjärven Vuorimäessä.

Lisätietoja:

 https://siilinrasti.sporttisaitti.com/kuntorastit/

https://www.kuopionsuunnistajat.fi/kuntosuunnistus/kuntosuunnistus/torstairastit-2019/